Op 23 mei bracht Staatssecretaris Van Ooijen een werkbezoek aan Blijvend Veilig, de proeftuin in Amsterdam Amstelland in het kader van Toekomstscenario Jeugdbescherming. Bij het bezoek was ook Simone Kukenheim aanwezig, wethouder Zorg en Jeugd(zorg) in Amsterdam.

Tijdens het bezoek ging de Staatssecretaris in gesprek met de mensen om wie het gaat: de gezinnen die vanuit Blijvend Veilig worden ondersteund. Hoe ervaren zij deze nieuwe werkwijze? Daarnaast vertelden professionals over hun ervaringen met de nieuwe manier van werken in de proeftuin. Aan de hand van een concreet verhaal van een gezin/huishouden lieten zij zien hoe de nieuwe werkwijze er in de praktijk uitziet. Wat goed gaat en wat nog niet. Maar ook welke ruimte de nieuwe werkwijze hen biedt om samen met het gezin op zoek te gaan naar andere oplossingen.

Daarna ging Staatssecretaris Van Ooijen in gesprek met de wethouder en de bestuurders van de organisaties die betrokken zijn bij Blijvend Veilig. Wat hebben zij nodig om het Toekomstscenario verder te realiseren? Wethouder Simone Kukenheim was duidelijk: “We hebben iets moois in handen, maar we moeten durven de knop om te zetten. We kunnen niet iets nieuws neerzetten binnen de huidige wetgeving.” Ook werd gesproken over het belang van de inzet van (GGZ-)hulp voor de ouders. “De beste jeugdzorg is inzet op de ouders”, was alom de conclusie.

Het bezoek werd afgesloten door Simone Kukenheim, die nogmaals het belang benadrukte van deze nieuwe werkwijze. Zij eindigde met een duidelijke oproep aan de Staatssecretaris: “Vertrouw ons en geef ons de ruimte, dan gaan we dit laten vliegen.”

 

Meer weten? Bekijk hier het hele artikel.