Sarissa (16) werkt met Blijvend Veilig aan een veilige toekomst.

Twee jaar geleden, om 02.00 uur in de ochtend besloot Sarissa haar huis te verlaten. Het liep al tijden niet lekker thuis, het was er niet meer veilig. Zo ook deze nacht toen ze na een ruzie met haar moeder zo boos werd dat ze een baksteen op de auto gooide en met de auto van een vriend naar Amsterdam vertrok. ‘Gelukkig kon ik terecht bij een tante, daar heb ik ongeveer 2 maanden gewoond. Maar ik wilde heel graag weer naar school. Omdat mijn moeder mij als vermist had opgegeven werd ik gezocht door de politie. Dus besloten mijn tante en ik dat het beter was om onszelf te melden’, vertelt Sarissa.

Eén keer verhaal doen
De politie verwees Sarissa direct door naar Veilig Thuis waarna gezinsmaatschappelijk werkers van Blijvend Veilig met haar in gesprek gingen. Omdat in Blijvend Veilig alle partijen in de jeugdbeschermingsketen met elkaar samenwerken, vanuit één team en werkwijze, hoefde Sarissa haar verhaal maar één keer te doen.

Sarissa: ‘In mijn gesprekken met de gezinsmaatschappelijk werkers vertelde ik wat ik had meegemaakt thuis en wat mijn toekomstdromen zijn. Ze gingen in gesprek met mijn ouders en familie, maakten samen met mij een plan en gingen direct voor mij op zoek naar een veilige plek om te wonen. Na een week kon ik al begeleid gaan wonen bij een open instelling in de stad. Ook gingen we samen op zoek naar een school die goed bij mij past. Dat is gelukt, ik zit nu in 4 Havo.’

Bij de instelling heeft Sarissa een eigen kamer en maakt ze gebruik van een gezamenlijke woonkamer en badkamer. Sarissa: ‘Elke week krijgen we geld voor boodschappen en als je op zondag je kamer hebt opgeruimd krijg je 10 euro zakgeld.’

Voogdij voor Blijvend Veilig
De gezinsmaatschappelijk werkers hebben zo vaak als nodig, soms wel elke dag, contact met Sarissa. Dan praten ze over hoe het gaat, over haar cijfers op school en of ze nog iets nodig heeft. Ze hebben inmiddels een hechte band gekregen en zien elkaar geregeld. Er is contact met de familie en soms slaapt Sarissa een nachtje bij haar moeder. Gedurende het traject werd duidelijk dat het beter zou zijn als Sarissa onder voogdij zou komen te staan. Vanuit Blijvend Veilig is dit onderzocht en verzocht aan de rechtbank. Sinds januari 2021 heeft Blijvend Veilig de voogdij over Sarissa.

‘Door wat ik heb meegemaakt voel ik me anders dan anderen maar zeker geen buitenbeentje. Als ik iets wil moet ik er meer moeite voor doen’, vertelt Sarissa. Ze wil na de Havo graag haar propedeuse Rechten aan het hbo halen om vervolgens daarna naar de universiteit te gaan. En ze kijkt uit naar een eigen studio die, als ze er klaar voor is, beschikbaar is binnen de huidige instelling.

‘Ik heb de afgelopen jaren geleerd dat het helpt als je praat over wat je hebt meegemaakt. Dat wil ik anderen ook meegeven. Praat erover als je thuis wordt mishandeld. Daar hoef je je niet voor te schamen. Ik ben trots op waar ik nu sta en blijf praten’.