Op een bankje in het park zat een vrouw met een blauw oog. Ze zag er aangeslagen uit. De oplettende wijkagent herkende haar van een eerdere melding van overlast. Ze vertelde dat haar man net als de vorige keer teveel had gedronken en haar had geslagen. De agent bracht een bezoek aan de echtgenoot en deed een melding bij Veilig Thuis. Dit was het moment dat Bas van Blijvend Veilig, werd ingeschakeld. “In het begin was het lastig om contact te krijgen met zowel de man als de vrouw. Ze spreken alleen Pools. Gelukkig wilde de zus, die ook in het huis woonde en Nederlands spreekt, in gesprek met mij.” vertelt Bas.
Alle betrokkenen leren kennen
Bas legt uit welke stappen hij vervolgens zet. “We nemen bij Blijvend Veilig veel tijd om te begrijpen wat er gebeurd is en betrekken iedereen in het netwerk daarbij. Contact krijgen en kennismaken met alle direct betrokkenen is een belangrijke eerste stap. Zo krijg ik goed inzicht in de opbouw van het geweld en leer ik iedereen die betrokken is goed kennen. Als er goed zicht is op de ernst van de gebeurtenissen en de risicofactoren in kaart zijn gebracht, kijk ik welke hulp ingezet moet worden om het weer veilig te maken. Tijdens een multidisciplinaire overleg met mijn team bespreek ik de casus en formuleren we gezamenlijk de adviezen voor het huishouden. Die bespreek ik met mijn cliënten en ik vraag wat ze ervan vinden.”
Vertrouwen in de veiligheidsafspraken en elkaar
“Via de zus, waar het stel inwoonde, kreeg ik goed contact met de man. Hij vertelde een ernstig ongeluk te hebben veroorzaakt. Daardoor was hij flink in de schulden gekomen. Het incassobureau zat achter hem aan en sinds het ongeluk was hij veel gaan drinken. Had ik vroeger misschien sneller een tijdelijk huisverbod geadviseerd. Nu keek ik vooral hoe we de situatie konden stabiliseren. Nadat ik alle drie uitgebreid had gesproken en alle gebeurtenissen op een rij had, heb ik een tijdlijn gemaakt. Ik liet hen zien hoe de onveiligheid was ontstaan en ik vroeg: wat kunnen jullie zelf doen om met elkaar door te kunnen? De broer, zijn vrouw en zijn zus gaven alle drie aan dat ze van elkaar hielden en verder wilden met elkaar. Ze hadden vertrouwen in de aangeboden hulp, de veiligheidsafspraken en elkaar. Daarom vonden zowel de politie als ik een tijdelijk huisverbod op dit moment niet nodig. Wel was ik heel duidelijk naar de man, bij de volgende onveilige gebeurtenis zou het een huisverbod worden. Dit schreef ik ook in het dossier.”
“Helaas kwam er al snel daarna een nieuwe politiemelding van huiselijk geweld. Weer ging ik met alle drie in gesprek. Ik legde uit dat de politie mijn advies voor een tijdelijk huisverbod had aangenomen. Omdat we elkaar inmiddels goed kenden en ik hen goed had meegenomen, hadden ze daar begrip voor. Ook de man. Eerder vertelde ik hem welke hulp hij kon krijgen voor zijn drankgebruik. Nu pakte hij die hulp met beide handen aan.”
Samen dragen
Bas werkte nauw samen met andere organisaties in de wijk. Zo dragen ze samen de verantwoordelijkheid. Blijf Groep werd betrokken en ging met de drie in gesprek om te kijken welke hulpverlening nodig was na afloop van het tijdelijk huisverbod. Samen met het Buurtteam werd een schuldhulpverleningstraject gestart dat in 2025 afgerond kan zijn. De man heeft binnenkort zijn eerste gesprek bij Jellinek. Omdat hij en z’n vrouw graag met elkaar verder willen, krijgen ze ook relatietherapie. Tot die tijd spreekt de man met een praktijkondersteuner en een maatschappelijk werker.
Bas: ” Binnenkort neem ik afscheid en houden de huisarts, Jellinek en het Buurtteam zicht op de veiligheid. Ik heb veel bewondering voor de veerkracht van deze mensen. Mocht het nodig zijn dan kunnen ze altijd weer bij mij terecht.”